BFI_034_WasteNot

Szemét élelmiszert adnának el a magyaroknak a multik?

Magyarországon köztudottan gyengébb minőségű az egyébiránt csomagolásában teljesen azonos termék a nyugatiakhoz képest. De miért is?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vizsgálati eredményei alapján, a területért felelős államtitkár szerint nem jogi, hanem szimplán tisztességi problémáról van szó, feltételezhetően a befektetők egyszerűen túl alacsonyra értékelik a magyar fogyasztói kultúrát.

Kiemelten kell foglalkoznia a kormánynak azzal, hogy a multinacionális élelmiszergyártók a nyugat-európainál gyengébb minőségű termékeket árulnak Magyarországon

Közölte Lázár János. Konkrét lépésekről nem említett egyenlőre semmit, vélhetőleg a NÉBIH kiterjeszti a korábbi vizsgálatait. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 24 termék vizsgálata meglehetősen kiábrándító eredményeket hozott, ugyanis a silányabb minőség egyszerűen és szemmel láthatóan volt tetten érhető. A hatóság ezen 24 világmárka termékét vizsgálta meg. Kiderült, hogy a hazai tejtermékek, édességek, illetve üdítők íze és állaga is silányabb, mint az osztrák boltokban kapható verzióé. A félkész ételek esetében pedig mennyiségi hiányosságokat is feltártak.

coca cola keresztnev5

Többek között ebbe a kategóriába esik a Coca Cola is, ahol otthoni kukoricából készült édesítővel ízesítik az italokat. Ezen termékek ízében könnyedén fellelhető a minőségi különbség.
Bár elviekben érthető magyarázat lenne, hogy a gazdagabb országokban magasabb áron kínálnak jobb minőséget a gyártók, a valóság azonban az, hogy míg az osztrák átlagbér a két-háromszorosa a magyarnak, az árakban nincs túl nagy különbség. A Spar üzletlánc burgenlandi katalógusában a Knorr grízgombóclevespor például 1,39 eurós áron szerepelt, ami a jegybank középárfolyamán számítva 428 forintnak felel meg, akciósan viszont 0,69 euróért (212,5 forint) hozzájuthatnak a termékhez a vásárlók.

Az FM élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár kifejtette, hogy nem csodálkozna azon, ha a magyar vásárlók úgy döntenének, hogy amíg ez a tisztesség és tiszteletbeli probléma nem változik, addig nem teszik a kosarukba a szóban forgó termékeket.

Az Ön és környezete egészsége érdekében ne felejtse el ezt az információt megosztani ismerőseivel sem!